עקרונות שיטת הפסיכודרמה – על רגל אחת

אחת משיטות הטיפול הנפוצות, היעילות והמעניינות ביותר שיש כיום נעשית באמצעות פסיכודרמה. זה אמנם לכאורה תחום חדש, אבל למעשה יש פה שילוב של שיטות טיפול מסורתיות, קלאסיות וקדומות יותר. פסיכודרמה היא למעשה שיטת טיפול אשר עושה שימוש באלמנטים מעולם המשחק, כאשר אחד מעקרונות היסוד המרכזיים ביותר בתהליך הטיפול הוא הספונטניות. בנקודה זו פסיכודרמה שונה מהפסיכואנליזה הקונוונציונאלית והמוכרת לכולנו משום ששמים פחות דגש על לדבר ויותר דגש על לפעול.

זו היא דווקא דרך המשחק שמאפשרות למטופל לזהות את הקונפליקטים, הבעיות והאתגרים שעימם הנפש שלו מתמודדות מה שהופך את תהליך הטיפול לפחות אגרסיבי. בשיחה הרבה פעמים יש התפרקות, פריקה של הגנות והתפרקות של הסדר הישן, תהליך שלמרבית האנשים לא פשוט ולעיתים אפילו טראומטי בפני עצמו, אלא שהפסיכואנליזה בדרך כלל מחייבת את תהליך ההתפרקות לשם הבניה המחודשת. הפסיכודרמה מנגד מציעה תהליך פחות טראומטי, יותר אקטיבי והרבה יותר חביב.

לא עוד המטופל פאסיבי ומדבר על זה, הוא חווה את זה באופן שמאפשר לו להבין ולהתמודד טוב יותר עם נבחי נשמתו. כך, דרך הפעולה ישנם חלקים רבים יותר שתופסים את הקונפליקט ונרתמים להתמודדות עימו.

למעשה, ניתן לאמר בבטחה שרכיב הטיפול המרכזי טמון באקטיביות של המטופל שנכנסת לפעולה עוד לפני שהטיפול עצמו החל. זאת לאור העובדה שכבר מהרגע שהמטופל החליט שזה המבנה שהוא רוצה לטפל בעצמו דרכו הוא כבר נכנס למצב התודעתי הנדרש.

מבנה הטיפול ורכיביו

בתוך המסגרת הטיפולית של פסיכודרמה ישנם כמה אלמנטים מרכזיים. בדרך כלל טיפול פסיכודרמטי נעשה במסגרת של קבוצה מה שאומר שחברי הקבוצה השונים מתפקדים בכל פעם כחלק תמיכה מרכזי בתהליך הטיפול של כל אחד מבחרי הקבוצה האחרים.

 המנחה של התמהיל הפסיכודרמטי הוא הבמאי, המטפל. המטופל שמציג את הקונפליקטים שלו הוא הפרוטגוניסט, כאשר בתהליך הזה כאמור יש לו "אני מסייע", אלה הם חלק מחברי הקבוצה שנבחרו מראש. יתר חברי הקבוצה מהווים את הקהל שמספק מקור נוסף למשוב ומהווהים למעשה את רשת התמיכה לחברי קבוצת "אני מסייע". המקום שבו מתרחש התהליך היא הבמה כמובן.

לצידו של מבנה והמרכיבים של פסיכודרמה ישנו התהליך עצמו המורכב מכמה חלקים.

השלב הראשון הינו שלב ההכנה, בו נוצרת התארגנות חברתית ונבנה המרקם של הקבוצה. המטופל, הפרוטגוניסט מתחיל להערך לקראת התהליך. השלב הבא בתהליך הטיפול מתמקד במטופל שמכין אותו לקראת המסע שהוא הולך לעבור, כשלאחר ההכנה מתחילים בתהליך איתור הקונפליקט שעימו מתמודד הפרוטגוניסט. בתהליך הזה כמובן מגיע שלב השיא, הקטרזיס שבו המטופל חווה ברמה ההכרתית והרגשית את הקונפליקט ומעניק לו ביטוי שמאפשר לקבל הקלה. לאחר השיא הפרוטגוניסט מסכם את התהליך שלו ויש חזרה את הקבוצה.

השלב האחרון של הטיפול הוא התמודדות קבוצתית עם התהליך שעבר המטופל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *