מרכיב משמעותי, מרכזי ובלתי נפרד מכל תביעה למימוש זכויות רפואיות מול המוסד לביטוח לאומי הוא הוועדה הרפואית. כל אדם המגיש תביעה למימוש זכויות רפואיות לביטוח הלאומי יופיע בשלב כזה או אחר מול ועדה רפואית, במקרים רבים המקרה האישי כולל הופעה מול כמה ועדות רפואיות. מדובר על שלב קריטי בתהליך למימוש הזכויות, לוועדה הרפואית משקל רב מאוד בהחלטה ולגבי כל המשך התהליך. לכן חשוב מאוד להתכונן לוועדה, להבין במה מדובר ושאר פרטים חשובים, שתוכלו לקבל כאן.
הגדרת הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי
ועדה רפואית של מוסד לביטוח לאומי כוללת באופן כללי רופא העובד עם הביטוח הלאומי, מזכיר/ת ועדה הרושם/ת את הפרוטוקול ומנהל/ת היבטים שונים בהתנהלות הוועדה ולעיתים נוכח גם מתמחה רפואי. יש ועדות שבהן יושבים כמה רופאים. הוועדה הרפואית נועדה לבחון את המסמכים הרפואיים של האדם ואת האדם עצמו במקרים מסוימים, כאשר מהות פעילות הוועדה היא קביעת אחוזי הנכות לפי שקלול כל הנתונים וההגדרות הפרטניות הרלבנטיות של המוסד לביטוח לאומי.
בהתאם למהות המקרה האישי והאם מעורבים בתביעה כמה מצבים בריאותיים וכמה מחלות, יתכן והאדם יזומן לעוד ועדות רפואיות ויתכן שהוא יידרש לעבור בדיקות בידי כמה וכמה רופאים המתמחים בתחומים מסוימים.
ההתנהלות במהלך הוועדה עצמה
לפני כניסת האדם התובע, הרופא יבחן את המסמכים הרפואיים שאותו אדם שלח מבעוד מועד. לאחר מכן, מזכיר הוועדה יקרא לתובע לחדר הוועדה, כאשר ניתן להביא מלווה אחד ובמקרה הצורך גם מתורגמן. מזכיר הוועדה יבקש להציג לו או לה תעודת מזהה עם תמונה. יש לפרט בפני הוועדה את המחלות ובעיות הבריאות מהם סובלים, תוך כדי הסברים רפואיים רלבנטיים וכיצד הדבר משפיע על החיים ויכולת התפקוד, בעיקר בביצוע פעולות שגרתיות ויומיומיות. חשוב להיות ענייניים וממוקדים.
אם ישנם מסמכים רפואיים שלא הוגשו מראש יש להגישם כעת. במקרים מסוימים רופא הוועדה יבקש לבדוק את האדם מגיש התביעה בדיקה פיזית. כמובן שלא מדובר על טיפול רפואי ולאיש מחברי הוועדה הרפואית של מוסד לביטוח לאומי אסור לדון בכל היבט של הטיפול שאותו אדם מקבל או אינו מקבל. קביעת אחוזי הנכות נעשית ללא נוכחות התובע, בשקלול כל הפרטים, כאשר פעמים רבות הוועדה תדרוש מסמכים נוספים, בדיקות נוספות וכן הלאה. בסיום נוכחות התובע בוועדה, יש לחתום על הפרוטוקול ורק לאחר קריאה דקדקנית שלו.
הכנה לוועדה רפואית
עקב חשיבותה של הוועדה רפואית בהתנהלות של מימוש זכויות מול המוסד לביטוח לאומי, יש תכניות הכנה שונות לקראת הוועדה, הן מטעם המוסד עצמו (ע"י גורם חיצוני ייעודי) והן מטעם גופים חיצוניים מומחים.