מספר הפונים אל מעבדות הפוריות בכדי להרות, ביחס לכמות התושבים במדינת ישראל הוא מהגבוהים בעולם, כאשר בחלק ניכר מהמקרים הסיבה לבעיות הפוריות נובעת מבעיות פוריות הגבר, במקרים בהם מאובחן זרע חלש, פגום או היעדר תאי זרע תקינים. אחת הסיבות העיקריות לבעיות פוריות הגבר ובעיות אין אונות, היא תופעה המכונה וריקוצלה. במאמר הבא, נרחיב אודות תופעת וריקוצלה ועל השפעותיה על ייצור הזרע ועל פוריות הגבר, וכן על נרחיב על הקשר שבין בעיות פוריות הגבר או אין אונות לבין מקרים של סרטן האשכים.
מה היא וריקוצלה?
ההגדרה הרפואית של תופעת וריקוצלה, היא הופעתן של דליות על גבי וורידי האשכים. דליות אלו, משפיעות על שסתומים בוורידים, אשר תפקידן לנקז פסולת אותה מייצרים האשכים, וכעבור זמן ממושך בו מצטברת פסולת זו, נוצרת למעשה חסימה של כניסת חמצן אל האשכים, ובכך נוצרות בעיות של פריון הגבר. תופעת וריקוצלה, היא אחת התופעות הנפוצות ביותר המאובחנות במקרים בהם פונים הגברים אל מרפאות פריון הגבר ומרפאות אין אונות, שכן היא גורמת לבעיות בייצור של תאי הזרע, וכן תאי הזרע המיוצרים במקרה זה עשויים להיות בלתי תקינים בהיבטים של תנועה, מהירות התנועה, אורך חייהם וצורתם.
הטיפול בתופעת וריקוצלה במרפאות פריון הגבר מתבצע בשני הליכים עיקריים, כאשר האחד מתבצע באמצעות צנתור גת וגורן. צנתור זה הוא פעולה כירורגית פשוטה יחסית, שכן היא מתבצעת ללא הרדמה או אשפוז, בחדירה דרך הבטן התחתונה אל וורידי האשכים. מנגד, קיימת האפשרות לטפל במקרי וריקוצלה גם באמצעות ניתוח קשירת הווריד הראשי, כאשר פעולה זו מתבצעת כניתוח לכל דבר, בהרדמה כללית.
פוריות הגבר והקשר אל סרטן האשכים
הקשר בין בעיות פוריות הגבר או אין אונות לבין מקרים של סרטן האשכים הוא דו כיווני, יחד עם זאת, זהו מדע הנמצא בשלבי לימוד ולא פוענח באופן חד משמעי. בכל מקרה, לא נמצא כל קשר ישיר בין וריקוצלה לבין מקרים של סרטן האשכים, ואין ידיעה מדעית בדבר הקשר בין מקרים אלו. אם כן, מה הוא סרטן האשכים? ובכן, סרטן האשכים הוא מחלה הנגרמת כתוצאה מגדילה של גידולים סרטניים על הרקמות המצויות באשכים.
ניתן לחלק את סוגי סרטן האשכים לשתי קבוצות עיקריות, סרטן האשכים מסוג סמינומה, וסרטן האשכים מסוג נונסמינומה. ההבדל העיקרי שבין שני סוגי סרטן האשכים האלו, הוא באופן שבו מתפשט הגידול, ולפיכך באופן שבו מטופלת המחלה. הניסיון מלמד, כי סרטן האשכים מסוג נונסמינומה, הוא סרטן המתפשט מהר יותר, ואילו סרטן האשכים מסוג סמינומה, הוא סרטן הרגיש יותר להקרנות. שילוב של שני הסוגים, יטופל כסרטן מסוג נונסמינומה.
תסמיני סרטן האשכים יכללו הופעה של גושים לא מכאיבים באזור האשכים, כאבים או אי נוחות באזור, שינוי צורה או גדילה של אחד האשכים, הרגשת כובד באזור, כאבים עמומים באזור הבטן התחתונה ובמפשעה, וכן הצטברות פתאומית של נוזלים בשק האשכים.