בריאות האישה

בריאות האישה לפני העידן המודרני

בעבר הלא רחוק, בריאות האישה היה נושא שלא הוקדש לו תשומת לב רחבה במחקר ובפרקטיקה הרפואית. בעיות כמו הפלה לא מכוונת, אי פריון או דליפת שתן נותרו ללא מענה הולם. טאבואים חברתיים גרמו לניסיונות לטאטא בעיות רפואיות מתחת לשטיח והפתרונות היו לרוב מאולתרים והסתמכו לא על ידע מדעי בדוק אלא על מנהגים שעברו מאם לבת. בהעדר בדיקות שאנו לוקחות היום כמובנות מאליהן, כגון בדיקת מי שפיר, נשים מצאו את עצמן ניצבות לבדן מול דילמות לא פשוטות, ללא יכולת להתייעץ עם גורם בעל סמכות או ידע מקצועי.

בריאות האישה כיום בארץ ובעולם

התקדמות המדע הרפואי במאה שעברה הייתה אדירה ובנוסף המהפכה הפמיניסטית גרמה לדיון מחודש בבריאות האישה וברווחתה. מדינת ישראל היא מהמובילות בעולם כיום בדאגה לבריאות האישה, כאשר הדגש על התא המשפחתי הוא אחד הגורמים המרכזיים לכך. אי פריון הינה בעיה אשר כל זוג יכול למצוא לה פתרונות מגוונים במסגרת השירותים הרפואיים הבסיסים של קופות החולים, וכמו כן סקירת מערכות שגרתית או מורחבת נעשית בכל ההריונות כמעט. הפלה הינו נושא לא פשוט להתמודדות נפשית עבור נשים וכך גם דליפת שתן ושניהם מקבלים מענה הולם במערכת הרפואית בישראל.

רופא הנשים מגיל ההתבגרות ועד גיל הבלות

רופאות ורופאי הנשים נמצאים במרכז המערכת הדואגת לבריאות האישה. חלקנו פוגשות גניקולוג כבר בגיל ההתבגרות, כאשר אנו מבקשות לקבל ייעוץ ראשוני לגבי גלולות. בנושא זה חשוב מאוד להדגיש שאחת מתוך חמש נשים אינה יכולה להשתמש בגלולות בגלל יתר קרישיות דם. במקרים אלו החשש מפני הריון לא רצוי או הפלה בטל בשישים לעומת הסיכון לפתח קריש דם במקום קריטי כמו במוח. הפתרון עבור אי פריון, אשר נתקלים בו בשנות העשרים והשלושים, נמצא אף הוא אצל רופא נשים, גניקולוג, כאשר טיפול מוצלח עובר דרך בדיקת סקירת מערכות ומסתיים כמובן בלידה בריאה. דליפת שתן היא בעיה המתפתחת בדרך כלל בגיל הבלות, והפתרונות הם מגוונים- החל בפיזיותרפיה ועד לטיפול תרופתי.

בריאות האישה ומעגלי שיח נשיים

אם הינך אימא לבת מתבגרת, בוודאי כבר חשת את הקושי לדון עימה בנושאים של בריאות ומיניות. יחד עם זאת חשוב מאוד לתת לה את כל הידע הדרוש, על מנת שלכל הפחות לא תגיע למצב בו היא חייבת לשקול הפלה. אנו חיים כיום בעידן בו ידע זמין בקלות רבה מאוד באינטרנט, אך זה לא מספיק. על מנת להעצים את הלגיטימציה החברתית לדון בנושאים כאלו ואת היכולת שלנו לדרוש שירותי בריאות מתקדמים, אנו חייבות להכיר את הנושאים לעומק. שתפי את חברותייך בחוויות אישיות שקשורות בנושאי אי פריון, בדיקות מי שפיר, סקירת מערכות והריון בסיכון גבוה ושאלי את אימך לגבי דליפת שתן. אנו נמצאות בדרך הנכונה והכוח לשנות נמצא בידינו.